Ligamys

Zakaj ne bi križne vezi popravili, namesto da jo zamenjate?

Operativne tehnike, pri katerih smo poskušali popraviti strgano sprednjo križno vez, so se pričele razvijati že pred več kot 100 leti, vendar so bile dolgo slabše učinkovite. Glavna težava je bila, da popravljene vezi ni bilo mogoče zavarovati za čas, dokler se vez ni zarastla in prevezela svoje obremenitve. V tem času se je tako vez običajno raztegnila.

Razvoj tehnologije je v zadnjih letih prinesel rešitev za to težavo. Razvila se je metoda, imenovana Lgamys. Gre za operativno tehniko in implantat, ki omogoča, da ob akutni poškodbi (v treh tednih od poškodbe) strgano križno vez zašijemo in istočasno zavarujemo z notranjo oporo, ki omogoča rehabilitacijo, premikanje kolena in istočasno stabilizira koleno do zacelitve sprednje križne vezi.

Zakaj je bolje križno vez zašiti in ne zamenjati?

Razlogov za to je več.

  1. V križni vezi so proprioreceptorji, ki možganom posredujejo podatke o napetosti v križni vezi, o položaju kolenskega sklepa in skrbijo za skladno delovanje mišic okoli kolenskega sklepa preko centralnega živčnega sistema.
  2. Operacija mora biti narejena hitro po poškodbi, kar pomeni, da ni dolgega čakanja na operativni poseg. Seveda se lahko naredi tudi klasična operacija – rekonstrukcija sprednje križne vezi – hitro po poškodbi, vendar obstaja v tem primeru večja nevarnost artrofibroze – procesa, pri katerem se koleno zabrazgotini, kar ima za posledico zavrto in bolečo gibljivost kolenskega sklepa. Pri popravi z Ligamys sistemom tega niso opazovali.
  3. Pooperativn bolečina je manjša.
  4. Ni potrbno žrtvovati tetiv za presadek.
  5. Rehabilitacija po Ligamys operaciji je krajša, po trenutnem protokolu za približno 20%.

Ali so vse poškodbe primerne za popravo z Ligamys sistemom?

Ne, vseh strganih sprednjih križnih vezi se ne da tako operirati:

  1. kadar je vez strgana v srednji ali spodnji tretjini
  2. kadar je vez preveč razcefrana
  3. kadar je kvaliteta kosti preslaba (osteoporoza)
  4. kadar je minilo več kot 21 dni od poškodbe

Nekaj podatkov o tem, ali je operacijo možno napraviti, nam da že magnetno resonančna preiskava, vendar dokončno odločitev sprejmemo v opercijski dvorani med artroskopijo, ko s kamero vizualiziramo strgano sprednjo križno vez.

Kako poteka operacija?

Operira se artroskopsko – s pomočjo kamere. Na vsaki strani patelarnega ligamenta naredimo po en centimeterski rez, skozi katerega v koleno vstavimo kamero in instrument, s katerim operiramo. Koleno nato v celoti pregledamo. Če je ligament primeren za popravo, ga ujamemo z do petimi šivi, s katerimi ga adaptiramo na njegovo femoralno narastišče, iz katerega je običajno iztrgan, nato pa to fiksacijo zavarujemo z vezivnim trakom, ki ga napeljemo za popravljeno vez. Ta trak skrbi za stabilnost sklepa. Ker pa se koleno giblje nekoliko ekscentrično, spodnji konec traku fiksiramo na implantat z vzmetjo, ki skrbi za to, da je trak vseskozi enakomerno napet, ne glede na to, v kakšnem položaju je kolenski sklep.

Med operacijo zaradi boljšega celjenja strgane vezi naredimo mikrofrakture stegnenic (s šilom v predelu okoli narasitišča sprednje križne vezi na stegnenico naredimo več majhnih luknjic v kost) z namenom, da pride do manjše krvavitve, ki prinese krvne celice v okolico poškodbe, katere pomagajo pri celjenju ligamenta. Tako nastane v okolici poškodbe vezi krvni strdek. Da se med premikanjem kolena ta strdek ne premakne, koleno po operaciji za pet dni imobiliziramo v longeti. Nato pričnemo z rehabilitacijo.