Rekonstrukcija LCA

Rekonstrukcija sprednje križne vezi pomeni njeno nadomestitev z lastnim presadkom. Za presadek žrtvujemo del tetive (tetiva pogačice ali pa tetive štiriglave stegenske mišice) ali pa kar celo tetivo (tetivo mišice semitendinosus in tetivo mišice gracilis, ki sta na notranji strani stegna).

Operacija poteka s pomočjo kamere – artroskopsko. Naredimo dva majhna reza na koži tik pod pogačico na vsaki strani tetive pogačice. Skozi enega izmed teh rezov vstavimo v kolenski sklep kamero, skozi drugega pa inštrument, s katerim operiramo. Kolenski sklep nato v celoti pregledamo, ocenimo stanje hrustanca in meniskusov. Nato ocenimo zadnjo in sprednjo križno vez. Odstranimo ostanke strgane sprednje križne vezi in nanjeno mesto napeljemo presadek. To pomeni, da moramo s svedrom zvrtati kanal v golenico in nato še kanal v stegnenico. Skozi koleno nato napeljemo vez in jo fiksiramo z vijaki ali na kak drug način.

Kot presadek najpogosteje žrtvujemo tetivi semitendinosus in gracilil (na notranji strani stegna), lahko tudi srednjo tretjino patelarnega ligamenta (vez, ki pripenja pogačico na stegnenico), redkeje del tetive štiriglave stegenske mišice.

Operacija običajno poteka v brezkrvju in traja od ene do dveh ur. Ob koncu operacije v koleno običajno za en dan vstavimo cevko, ki zbira kri – dren. Naslednji dan naredimo prevez in začnemo s fizioterapijo. Drugi ali tretji dan po operaciji bolnika odpustimo v domačo oskrbo. Nadaljujemo z ambulantno fizioterpijo. Po osmih tednih pošljemo bolnika na stacionarno zdraviliško rehabilitacijo.

Bolnik pahko prične po operaciji z kolesarjenjem takoj, ko mu splošno stanje to dopušča, z plavanjem po zacelitvi ran. Nežen jogging na ravni podlagi običajno dovolimo po treh mesecih in kontaktne športe po šestih mesecih.