Sprednja križna vez

LCA  (lat. “Ligamentum Cruciatum Anterior”) oziroma slovensko sprednja križna vez je vez, ki poteka znotraj kolenskega sklepa in stabilizira sam sklep v smeri spredaj-zadaj. Z drugimi besedami, obdrži golenico na svojem mestu in prepreči, da ne zdrsne naprej. Pri hudih zvinih kolena se lahko ta vez pretrga in tako ostanemo z bolj ali manj nestabilnim kolenom.

Bolniki s strgano križno vezjo imajo relativno malo težav pri hoji, plavanju ali kolesarjenju, huje je pri kontaktnih športih (košarka, nogomet, rokomet, odbojka) ter pri športih, kjer so potrebne nagle spremebne smeri ali gibanje v preži (tenis, squash,…). Prav tako nastopijo težave v smislu nestabilnosti pri utrujenih mišicah ali kadar se nam zgodi nekaj nepričakovanega (naprimer stopimo v luknjo). Takrat golenica “zapleše”, kar spremlja občutek, da smo si izpahnili koleno. Koleno lahko nato zateče in prične boleti. Še slabše je, če se ob tej “subluksaciji” – polizpahu dodatno poškoduje še meniskus, ki pa je sicer velikokrat poškodovan že ob poškodbi sprednje križne vezi.

Kdaj moramo obiskati zdravnika?

Pri hujšem zvinu kolenskega sklepa je dobro poiskati kvalitetno strokovno pomoč, predvsem kadar koleno oteče ali kadar imamo občutek nestabiilnosti. Kirurg koleno klinično pregleda in oceni nestabilnost sklepa ter določi potrebne dodatne preiskave. Prva potrebna preiskava je rentgensko slikanje kolena, ki nam da informacijo o kostnih strukturah, naslednja pa magnetno resonančna preslikava – MRI.

MRI zdrave in strgane sprednje križne vezi

Kadar se bolnik po posvetu s kirurgom odloči za kirurško zdravljenje sprednje križne vezi, ima na voljo dve operaciji:

  1. Klasično rekonstrukcijo vezi, pri kateri na mesto strgane vezi napeljemo presadek
  2. Rekonstrukcijo z Ligamys sistemom, pri kateri strgano križno vez zašijemo in nato rekonstrukcijo zavarujemo z notranjo opornico